Postanite uzor djeci unatoč pritisku okoline

Autor: Gordana Kolanović Roško

„Ako prihvatimo činjenicu da dijete uči tako što nas promatra i oponaša, onda mu trebamo biti model, uzor. Roditelji nerijetko očekuju da ih djeca bespogovorno slušaju, da ih poštuju, ali ne razumiju da baš oni sami moraju to djetetu pokazati svojim primjerom. Upravo ovdje roditelji često negoduju ili imaju dvojbe, jer misle da treba i mora obrnuto, i da će izgubiti autoritet i kontrolu ako promjene pristup prema djetetu. Svi mi, a posebno djeca, mnogo više naučimo kada smo u stanju pozitivnih emocija, nego kada nam se nameće strogoća i neki krut odnos“, smatra family coach Dragana Aleksić, koja sa svojim autorskim programom za pomoć roditeljima uskoro stiže u Zagreb.

Predavanje koje je nazvala „Emotivni detoks za roditelje“ ima cilj upoznati roditelje s jednom od najučinkovitijih metoda koja im može olakšati svakodnevicu, pomoći im da prevladaju razvojne izazove i unaprijede svoj odnos s djecom.

Korisno je da se roditelji zapitaju žele li strogoćom održavati svoj autoritet ili razvijati odnos povjerenja. Jer, treniranje strogoće je kratkoročno rješenje, a izaziva negativna stanja – osjećaj neraspoloženja, nerazumijevanja, neprihvaćanja.

Pritisak okruženja i prenatrpanost informacijama

Pritisak koji stvara okruženje (često su to bake, djedovi, rođaci, prijatelji, pa čak i odgojitelji, ali i susjedi, slučajni prolaznici…), nekad je toliko velik da se roditelji osjećaju bespomoćno i izgubljeno čak i u nekim svakodnevnim situacijama. Strah od gubitka kontrole i autoriteta nad djetetom, navodi ih da postupaju onako kako misle da je društveno prihvatljivo i očekivano, a ne kako u dubini duše osjećaju da bi trebalo ili kako je korisnije za dijete i njihov odnos.

Drugi važan čimbenik koji roditelja udaljava od njegove biti (i čini ovu ulogu težom), je pretrpanost informacijama koje stižu do nas kroz razne kanale i u raznim oblicima. Nove tehnologije su svakako pridonijele bržoj i većoj razmjeni informacija, sve je udaljeno ili bolje reći dostupno na klik ili dodir (touch), ali ovaj napredak je generacije mladih roditelja uskratio za vještinu koja je u roditeljstvu od ogromnog značaja, a to je – STRPLJENJE! Tako da je obilje informacija za neke roditelje više “medvjeđa usluga” nego korist.

Jer, u tom moru ideja, prijedloga, tuđih iskustava (sa svih krajeva svijeta), mnogo toga zvuči primamljivo. Čini se da bi baš “ovo ili ono” lako i brzo rješilo “problem”, i taman kad roditelji pomisle da su našli dobar model, evo već stižu novi prijedlozi i tako u nedogled. Jasno je da kada nema dosljednosti nema ni rezultata, jer djeci su potrebne smjernice i granice. Bez strpljenja da se “izgura” do kraja bilo koji odgojni model, i roditelje i djecu stavlja u nezavidnu situaciju. Kada se stalno nešto isprobava, testira, mijenja… djeca nemaju jasno uspostavljena pravila, a roditelji sigurnost u sebe jer rezultati stalno izostaju.

Biti učinkovit roditelj znači da možete pomoći djetetu da se razvija s punim potencijalom, da se osjeća voljeno, prihvaćeno, cijenjeno, kao dio obitelji… Da bi roditelji ovo mogli provesti u djelo, važno je da prvo stvore osjećaj sigurnosti i vjere u sebe i svoje sposobnosti, da uspostave pravila kojih će se pridržavati u odgoju i da budu usmjereni ka djetetu, sebi i ka razvoju njihovog odnosa. Znači, moraju odoljeti pritisku okruženja.“

Dragana Aleksić nadalje odgovara na pitanje „kako“?

„S rođenjem djeteta rodili ste se i vi kao roditelj i upravo tada ste dobili fantastične moći – roditeljski instinkt i bezuvjetnu ljubav. I jedno i drugo vas usmjerava kako da djetetu pružite najbolje. Kada pratite vaš osjećaj, kada slušate svoj unutrašnji glas, vi nepogrešivo znate što trebate raditi. Ne dozvolite da vas vanjska buka nadglasa.

Postavljanje zdravih temelja

Iako roditeljstvo nema rok trajanja, vrijeme za postavljanje temelja je vrlo ograničeno, tek nekoliko prvih godina života. Prostor za promjenu možda još narednih 7-8, a onda X godina živimo u odnosu koji smo kreirali. Sve što želimo promijeniti kod djeteta, prvo trebamo promijeniti kod sebe. Rad na sebi, preispitivanje vlastitih uvjerenja kao i doživljaja roditeljstva kao uloge, uočavanje i promjena šablonskih i nekorisnih ponašanja… su važni elementi za pozitivnu promjenu i krajnji cilj – odnos povjerenja, razumijevanja i poštovanja s djetetom.

Zato, kad god vam se učini da je danas teško biti roditelj, preispitajte sebe i slušajte što vam osjećaj ili unutrašnji glas govore. Osjećaj da je nešto teško je u stvari prvi “znak” da to nešto nije u skladu s vama i vašim doživljajem roditeljske uloge. Probajte tada postupiti drugačije nego što biste inače i vidite kakav rezultat imate. Možda se ugodno iznenadite!“

Ako ste primijetili da emotivno i burno reagirate kada se dijete ljuti, iskazuje svoju volju ili samo burno izražava emocije, ako ste često ili stalno zabrinuti, uplašeni, nesigurni u odnosu s djetetom ili jednostavno nemate objašnjenje zašto burno proživljavate (možda čak i tjelesno) svakodnevne situacije koje su s djetetom manje-više očekivane, i želite se toga osloboditi, neke od odgovora možete potražiti na predavanju „Emotivni detoks“.

Datum i vrijeme predavanja: 17. 11. 2018. od 14 do 17 sati. Mjesto predavanja: Centar Snaga namjere, Račićeva 5, Zagreb (prolaz kroz dvorište, parking 2. zona). Prijave za predavanje su obavezne zbog ograničenog broja mjesta na mejl: emotivni.detoks@gmail.com.

 

Podijeli objavu