Strije i višak kože: Kako voljeti svoje “novo” tijelo nakon poroda?

Višak kože, strije, hiperpigmentacija i nedostatak sna nisu idealna kombinacija za vaše samopouzdanje. No, važno je pronaći način za zavoljeti svoje novo tijelo. Sjetite se samo koliku sreću vam je donijela vaša bebica i strije i višak kože zapravo su malena cijena koju ste platili.

Prvenstveno je važno da budete svjesni da trbuh nakon poroda nije bi blizu stvarne slike vašeg „novog tijela“. Naime, strije će vrlo brzo izblijediti i postati manje vidljive. Višak kože se ne može povući preko noći. Imajte razumijevanja za svoje tijelo, posljednjih 9 mjeseci prošlo je kroz mnoge promjene i jednostavno je nemoguće da se preko noći sve vrati na staro.

Strije su rezultat pucanja kože zbog oštećenja kolagena i manjka elastičnosti. Velikim dijelom su vam predodređene i genetski, no hranjivim kremama i masažama može se smanjiti rizik od njihove pojave. Unosom dovoljno tekućine i vitamina C i E, izbjegavanjem kofeina i šećera i nježnom masažom možete pokušati izbjeći ove najomraženije ožiljke svake žene.

Dajte svom tijelu vremena da se oporavi
Dajte svom tijelu vremena da se oporavi

Kako si pomoći?

Hidratacija je svakako najvažnija, pa mnoge trudnice skupe kreme odlučuju zamijeniti obično maslinovim i bademovim uljem koje su mnogo cjenovno pristupačnija verzija, a dokazano hrani kožu.

Trudnički trbuh nakon poroda nije neuobičajen. No, morate biti svjesni da je bebica u trbuhu bitno promijenila položaj organa kako bi napravila dovoljno mjesta za sebe. Maternica je doživjela ogroman rast i potom odjednom pražnjenje tijekom poroda i naravno da joj treba vremena da se vrati u svoje početno stanje. Iz tjedna u tjedan moć ćete primijetiti osjetne promjene na svom tijelu. Organi će se vraćati na svoje mjesto, a otečenost će polako splasnuti, pa će i vaš trbuh polako nestajati.

Hiperpigmentacije i ostale kože promjene do kojih je došlo u trudnoći nestat će vrlo brzo nakon poroda, tako da je potrebno malo strpljenja.

Sjetite se, vaše tijelo je toliko čudesno da je na svijet donijelo novi život i svakako si može priuštiti nekoliko strija!