Seks nakon poroda

Seks nakon poroda

Iako se o seksu nakon poroda vrlo malo govori, to ne znači da sve novopečene majke ne zanima kada i kako prepoznati sve znakove da su spremne za odnose.

Možemo govoriti o brojkama, onih „magičnih 40 dana“ koji zapravo nisu nikakvo mjerilo, broj dana prošao od posljednjem krvarenja ili nešto sasvim deseto, ali ipak se sve svodi na to kada ste vi spremne. A za to će biti potrebna dva kriterija– jedina i najvažnija, bez kompliciranja, bapskih priča ili nečeg sličnog.

Pregled kod liječnika

Čak i ako se osjećate spremno i potpuno ste se oporavili, savjetujemo da izbjegavate odnose sve dok ne odete na prvi pregled nakon poroda kod ginekologa. Vaše tijelo je prošlo kroz izrazito velike promjene i prestanak bolova ne znači nužno da se vaše tijelo oporavilo.

Uglavnom je tijelu potrebno oko šest tjedana da bi se oporavilo, no to vrlo približna procjena i može se bitno razlikovati od žene do žene.

Imajte povjerenja u stručno osoblje i otvoreno razgovarajte s vašim liječnikom. Ako dobijete zeleno svjetlo, tada je potrebno ispuniti još samo jedan uvjet!

seks-nakon-poroda

Vaša fizička i psihička spremnost

Ako postoji strah da će odnosi biti bolni ili iz nekog drugog razloga smatrate da je prerano za odnose, to je vaše pravo. Razgovarajte s partnerom otvoreno o svemu. Nije potreban samo fizički oporavak za upuštanje u spolne odnose. Umor, nespavanje, izrazita povezanost s djetetom i potpuna posvećenost novom članu obitelji vrlo često rezultira nezainteresiranošću za seks. To je sasvim normalno i dopustite si da se prilagodite novim okolnostima.

Ako odnosi isprva budu bolni ili budete imali problema sa suhoćom rodnice koristite lubrikante. Produžite predigru i prakticirajte nježniji seks, osobito ako ste rodili carskim rezom.

Zašto se odnosi ne preporučuju nakon poroda?

Vašem tijelu je potreban oporavak, krvarenjem se organizam čisti i istovremeno je vrlo osjetljiv. Preranim odnosima prije kvalitetnog oporavka može doći do pucanja međice ako ste imali epiziotomiju i pojave infekcija.