Prva mjesečnica nakon poroda

Nije moguće unaprijed procijeniti koliko dug će biti period bez mjesečnice nakon poroda. Krvarenje nakon poroda, kada se tijelo „čisti“ uglavnom traje nekoliko tjedana, iako ima i onih žena kod kojih traje i svega nekoliko dana. Kada početno krvarenje stane, veliki utjecaj na to kada će nastupiti mjesečnica imat će dojenje.

Naime, prilikom dojenja luči se hormon prolaktin koji (ako je prisutan u visokoj koncentraciji) odgađa ovulaciju, pa samim time ne dolazi niti do mjesečnice. Ako majka isključivo doji, mnogo je prolaktina u organizmu i moguće je da do mjesečnice ne dođe mjesecima (no imajte na umu da je ovo ipak sama krajnost).

Tek kada se ustale ciklusi žena će moći utvrditi kada nastupi ovulacija, stoga nije sigurno koristiti dojenje koje odgađa mjesečnicu kao vid kontracepcije. Ipak, već prije prve mjesečnice dolazi do ovulacije koju ne možete predvidjeti, pa ako ne planirate novu trudnoću važno je za kontracepciju se pobrinuti odmah nakon prestanka krvarenja nakon poroda.

Mjesečnice bi nakon poroda mogle biti manje bolne
Mjesečnice bi nakon poroda mogle biti manje bolne

Kada je vrijeme za kontracepciju?

Bez obzira na isključivo dojenje, mnogo žena je dokaz kako se i tijekom laktacije može bez problema zatrudnjeti. U svakom slučaju savjetujte se s liječnikom već na prvom pregledu nakon poroda o kontracepciji. Ako ne dojite možete uzimati i hormonske kontraceptive, dok se oni kod dojilja ipak ne preporučuju.

Čak i kada mjesečnica stigne, nije neobično da ciklusi isprva budu neredoviti, no sve bi se trebalo vratiti u stanje prije trudnoće nakon šest mjeseci.

Mjesečnice bi nakon poroda mogle biti manje bolne i obilne, što je dobra vijest za sve mame. Ne zna se koji je točan razlog tome, no pretpostavlja se da je u većini slučajeva uzrok bolnih i obilnih menstruacija nepravilan položaj maternice koji otežava otjecanje krvi. Kako se u trudnoći maternica širi, kasnije se sama vraća u pravilan položaj.