Naučite dijete četiri čarobne riječi

Svaki roditelj trudi se odgojiti što pristojnije dijete, no sigurno ste se barem jednom našli u situaciji kada je vaše dijete „provalilo“ neku neprimjerenu glupost za koju ste se zapitali gdje je samo to moglo čuti. Do sada ste sigurno naučili da oni doista upijaju poput malenih spužvi pa djetetove doskočice ne bi trebale čuditi. Ipak ti isti mališani imaju ugrađen detektor koji će im olakšati da mnogo bolje pamte ono što ne bi smjeli, dok ćete se istovremeno dobro namučiti da uspiju zapamtiti nešto što smatrate da bi trebali znati u svojoj dobi.

Dijete u svemu gleda vaše ponašanje i kopira ga.

Dok se jedni roditelji posrame takvih dječjih „nepodopština“, drugima je smiješno. To je najgore što možete učiniti kada dijete postupi pogrešno ili izgovori ružne riječi. Pokušajte ignorirati činjenicu da vam je to sada smiješno i slatko dok je dijete maleno, no ono će takvo ponašanje zadržati i kasnije upravo zato što je od vas dobilo odobravanje.

Pri odgoju djece najvažnija je činjenica da upravo vi morate biti dobar primjer svom djetetu. Uzalud vam sva „teorija“, ako u praksi padate ispit i gazite sva ona načela koja želite usaditi u svoje dijete.

Budite dobar primjer svom djetetu.
Budite dobar primjer svom djetetu.

Djetetovo prvo loše ponašanje je zbog neznanja, ono se doista ne zna ponašati u situacijama u kojima se do sada nije našlo. No, tu nastupate vi. Objasnite djetetu kako u kojoj situaciji reagirati. Možda neće zapamtiti iz prve, no sigurno će nakon nekoliko ponavljanja shvatiti kako se smije, a kako ne, ponašati.

Čarobne riječi čine život ljepšim

Uz pristojno ponašanje, tu su i one četiri čarobne riječi: izvoli, hvala, molim i oprosti. Osim što mogu olakšati i uljepšati djetetov život, njima ćete ujedno naučiti dijete kako uljepšati život svima oko sebe.

Ponavljamo, dijete u svemu gleda vaše ponašanje i kopira ga. Budite dobar primjer, kada dolazi ili odlazite iz svog doma pristojno pozdravite, zagrljaji i poljupci neka budu vaša svakodnevica.

Razgovarajte o tome kako ste proveli dan, kada nešto trebate lijepo zamolite, bez obzira radilo se o partneru ili djeci. Iako se ove sitnice čine kao bezazlene, njima možete djetetu utabati mnogo ljepši životni put ako ga od malih nogu naučite da bude vrlo pristojno.

Stručnjaci su došli do zaključka da mališani već od 2. godine života počinju oponašati geste roditelja. Već u 4. godini će početi svakodnevno koristiti ove čarobne riječi u svojoj komunikaciji ako su ih do tada slušali od svojih roditelja.