Bolne ovulacije: Nisu bezazlene kao što mislite!

Često žene s godinama počnu osjećati ovulacije. Isprva se znaju manifestirati kao lagani grčevi, neugodni, no ne i bolni. Ako nakon toga nastupe bolne ovulacije žene najčešće vjeruju da je sve u redu, tim više što sada mogu točno znati kada je ovulacija.

No, istina je malo drugačija. Bolovi, grčevi i nelagoda tijekom ovulacije zapravo nisu normalni. Ako se pojavi kratkotrajna nelagoda, koja nije praćena snažnim bolovima, nema razloga za zabrinutost, no ako bude bolova, kod nekih žena se pojavljuje i krvarenje tijekom ovulacije, tada svakako savjetujemo da se konzultirate sa svojim ginekologom.

Bolovi, grčevi i nelagoda tijekom ovulacije zapravo nisu normalni.

Ove smjernice ne vrijede ako ste nedavno rodile, pa je ovo tek prva ili druga mjesečnica nakon poroda. Ako bol bude prisutna i šest mjeseci nakon poroda ili duže, to svakako zahtijeva kontrolu. Uglavnom se bol može javiti nakon određenih zahvata na abdomenu i carskog reza. Ako unutarnji ožiljak bude velik, on može biti bolan tijekom ovulacije.

Znate li na što upućuju bolne ovulacije?

Najčešći razlog bolnih ovulacija su ciste na jajnicima. Radilo se o jednoj, ili o policističnim jajnicima koji se ne liječe, moguće je da ovulacije budu bolne jer upravo u ovom dijelu ciklusa ciste uglavnom nastaju, ali isto tako sada najviše i pucaju.

Sljedeći mogući problem je da je došlo do endometrioze, kada tkivo počinje širiti svoj rast i izvan maternice. Iako mjesečnice često izostaju kod žena s endometriozom, to ne znači da do ovulacije ne dolazi. Upravo suprotno, endometrijsko tkivo može zatvoriti jajovode i onemogućiti krvarenje tijekom mjesečnice. Zbog toga može doći do vrlo opasnog unutarnjeg krvarenja. Osim bolnih ovulacija, dolazi i do zatvora, bolnih spolnih odnosa i čestih grčeva.

Infekcije i spolno prenosive bolesti također mogu biti uzroci bolnih ovulacija. Jasno je da kao i ostali uzročnici bolnih ovulacija zahtijevaju da što prije posjetite liječnika kako biste znali o čemu se radi i kako si pomoći.