Kad god možete, putujte s djecom

Autor: Gordana Kolanović Roško

Novinarka Annie Reneau, majka troje djece, pitala je blisku prijateljicu koju smatra uzornom majkom, što bi joj izdvojila kao bitnu stavku roditeljstva.

Očekivala je da će joj prijateljica reći nešto o golemoj ljubavi, disciplini ili dosljednosti, no odgovor ju je iznenadio.

„Uvijek kad možete, putujte s djecom.“

„Čak i ako vas muče mnoge nedoumice, jednostavno putujte, izdvojite vrijeme i potrošite novac na to. Na raspolaganju vam je ograničeno zajedničko vrijeme prije nego što djeca počnu sama putovati. Stvaranje zajedničkih iskustava i sjećanja jedna je od stvari za kojima nikada nećete požaliti“, objasnila je.

Reneau je prihvatila savjet te svim roditeljima iznijela niz pozitivnih strana te odluke.

Putovanje stavlja vašu obitelj u središte

U današnje doba čak i uža obitelj rijetko uspijeva dovoljno vremena biti zajedno. Nalaženje slobodnog vremena pored svih obveza – posla, škole, izvanškolskih aktivnosti, kućanskih poslova, dnevne rutine – omogućuje istinsko fokusiranje na same članove obitelji. Naravno, ni na putovanju, kao ni u svakodnevnoj rutini, neće sve vrijeme biti ugodno provedeno, ali putovanje će vas u svakom slučaju natjerati da budete zajedno, bili rezultati dobri ili loši.

Napuštanje zone komfora

Odmori i putovanja mogu biti opuštajući i zabavni, ali su i dobar način pomicanja vlastitih granica. Spavanje u drugim krevetima, isprobavanje nepoznatih okusa i hrane, upoznavanje drugačijih ljudi, sve to pridonosi novom sagledavanju uobičajenih pojava. Dijeljenje takvih novih iskustava stvara čvrste veze i zajednička sjećanja.

Susret s nepredvidljivim osnažuje fleksibilnost i otpornost

Putovanja uvijek donose iznenađenja. Neugodni trenuci poput gubitka prtljage, otkazivanja rezervacije smještaja ili iznenadne promjene vremena potiču nas u razvitku fleksibilnosti i snalažljivosti – vrlina neophodnih u svijetu koji se svakodnevno mijenja.

Susret s različitim kulturama razvija osjećaj empatije i razumijevanja

Najbolji dio putovanja je upoznavanje drugačijih načina života. Putovati izvan granica vlastite zemlje širi kulturne horizonte, ali čak će nas i otkrivanje različitih dijelova vlastite zemlje upoznat s raznolikostima krajolika i običaja. Različiti društveni običaji pomoći će nam shvatiti da je život svugdje istovremeno sličan i različit od našega te da su pred drugim ljudima izazovi s kojima se mi uopće ne moramo nositi.

Doživljavanje novih stvari gradi mnoge snažne uspomene

Dok putujemo, gledamo, slušamo, udišemo, kušamo, dodirujemo i isprobavamo sve što inače ne bismo. Stimulacija naših osjetila izgrađuje nove neurološke poveznice i stvara iskustva koja će dijeliti cijela obitelj.

 

Podijeli objavu