Maske od jaja za sjajnu i zdravu kosu

Jaja, iako nas najčešće asociraju na mirisnu kajganu ili jedan od neizostavnih sastojaka u omiljenim tortama i kolačima imaju i mnoge druge primjene. Tako su jaja vrlo čest sastojak maski, odnosno pakunga za kosu koji se žene sve češće odlučuju pripremati u toplini vlastitog doma. Prirodni sastojci, izostanak kemikalija, ali i pristupačnija cijena glavni su razlozi zašto se odlučujemo masku za kosu pripremiti sami.

Nanošenje maske

Dok mnogi savjetuju korištenje prije samog pranja kose, ovaj tip maski svoj maksimalni učinak postiže prilikom nanošenja na mokru i svježe opranu kosu, dok je još topla i apsorpcija svih sastojaka je znatno jednostavnija nego kada se nanesu na suhu kosu.

Ispiranje

Neke maske je moguće ukloniti ispiranjem mlakom vodom, dok će za druge biti potebno korištena minimalna količina šampona i detaljno ispiranje kako bi kosa bila čista, meka, podatna i spremna za daljnje oblikovanje.

U svakom slučaju, odlučili se za opciju sa ili bez šampona, treba imati na umu da je maske potrebno ispirati mlakom vodom, nikako vrućom. Tada bi moglo doći do koagulacije i bitno biste otežali daljnje ispiranje.

Držanje pakunga/maske na kosi

Za većinu sastojaka koji se savjetuju za korištenje za njegu i oporavak kose dovoljno je ostaviti masku na kosi dvadesetak minuta i potom temeljito isprati.

Sastojci

Sastojke je potrebno odabrati ovisno o učinku koji želite postići.

Ako želite nahraniti svoju kosu i vratiti joj mekoću i sjaj, pomiješajte žumanjak s maslinovim uljem i nanesite na kosu.

Ako želite ukrotiti svoju kosu koja se pretjerano masti maski od jajeta i maslinovog ulja dodajte čajnu žličicu limuna ili isprobajte kombinaciju meda, jogurta i žumanjka.

Avokado u kombinaciji sa žutanjkom nahranit će oštećenu kosu.

Ako vodite borbu sa izrazito suhim vrhovima, na njih nakon pranja nanesite masku od meda, maslinovog ili bademovog ulja i žumanjka.

Ako imate problema s ispadanjem kose, u masku po svojoj mjeri dodajte i nekoliko kapi ricinusovog ulja.

Brinete će svoj sjaj pojačati dodavanje žlice kakaa u masku.

Plavuše mogu pobijediti često neželjeni žuti sjaj dodavanje soka jednog limuna u bjelanjak i nakon nanošenja potrebno je pričekati da se bjelanjak počne sušiti.

Koja je vaša omiljena kombinacija?