Kokosovo ulje-univerzalni pomoćnik u ljepoti i zdravlju

Kokosovo ulje posljednjih godina dobiva na popularnosti i to potpuno zasluženo. Ako se radi o kvalitetnom djevičanskom hladno prešanom ulju ono doista može biti pravi pomoćnik u zdravlju i ljepoti. Kosa, koža i nokti će vam biti zahvalni na tretmanu kokosovim uljem, no uz to ono se može koristiti i za pripremu jela.

Kokosovo ulje jedan je od najbogatijih izvora zasićenih masnih kiselina, a poznat je i po laurinskoj kiselini u svom sastavu koja je odlična u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica. Dok u pripremi hrane, naročito slanih jela, prisutnost mirisa kokosa može biti malo odbojna, kada je njega tijela i kose u pitanju, može biti samo prednost, zar ne?

Iako se sada na tržištu mogu pronaći i kokosova ulja bez mirisa i okusa, ona nažalost gotovo nemaju nikakve veze s pravim kvalitetnim kokosovim uljem.

Kokosovo ulje možete nanijeti na svoje nokte, umasirati u suhu kožu ili koristiti kao masku za kosu.

Osim u pripremi zdravih slastica, sve je popularniji trend dodavanja kokosovog ulja u jutarnju kavu. Čajna žličica kokosovog ulja u kavi se otapa trenutno i obogaćuje ju laganim okusom i mirisom kokosa. Divno, zar ne? A još uz to hrani organizam iznutra te se ujedno bori i protiv infekcija u organizmu. Kako biste očistili organiram od štetnih tvari povremeno uvedite sedmodnevnu kuru kokosovim ulje. Dovoljno je ujutro natašte konzumirati 1-2 čajne žličice kokosovog ulja i postupak ponavljati sedam dana za redom.

Mališanima možete dodati kokosovo ulje u topli kakao ili mlijeko i vjerojatno će biti jednako oduševljeni.

Osim unutarnje primjene, još je popularnija ona vanjska. Kokosovo ulje možete nanijeti na svoje nokte, umasirati u suhu kožu ili koristiti kao masku za kosu.

Kako kokosovom ulju treba određeno vrijeme da se upije, nije najsretnije rješenje za korištenje tijekom dana. No, nanošenjem u večernjim satima prije spavanja, kada kokosovo ulje bez ispiranja i skidanja može cijelu noć vrijedno obnavljati vašu kožu, kosu i nokte ujedno je najbolje rješenje. Za pravi bogati pakung na obilno namazana stopala i dlanove nanesite pamučne čarapice i rukavice koje će pojačati djelovanje.

Osim mnogobrojnih krema, maslaca, mlijeka i losiona za lice i tijelo, kokosovo ulje će odlično zamijeniti i vaš omiljeni piling. Dovoljno je u kokosovo ulje dodati sol i šećer ili ako imate osjetljiviju kožu dobra alternativa je dodavanje kukuruzne krupice koja je nježnija prema vašoj koži, osobito ako ju ostavite da malo omekša u ulju.

Osim svog anti-age učinka, kokosovo ulje je odlično i za korištenje ljeti kako bismo pomogli koži da se oporavi od isušivanja i izlaganja suncu.