Dokumentarci o trudnoći, porodu i bebama

Autor: Gordana Kolanović Roško

U posljednje vrijeme dokumentarci doživljavaju pravu renesansu pa ne iznenađuje da je snimljeno i mnoštvo izvrsnih filmova koji istražuju različite privatne i društvene aspekte trudnoće, poroda i razvitka beba, ali i poslovnu stranu tog najčudesnijeg događaja u svačijem životu. Ovdje predstavljamo nekoliko sjajnih dokumentaraca o toj temi.

The Business of Being Born (2008)

Rađenje je: čudo; prelazak u višu dimenziju; prirodni dio života, no ovaj film pokazuje da je rađanje u velikoj mjeri, za određene interesne skupine – biznis. Nakon razočaravajućeg i ponižavajućeg iskustva koje je imala tijekom poroda, glumica Ricki Lake angažirala je filmaša Abbyja Epstaina da istraži sve o američkim standardima poroda i sistemu koji osigurava prava i obveze roditelja tijekom trudnoće te samog poroda. Dokumentarac prati nekoliko parova, odlučnih da čin rađanja prođe u specifičnim okolnostima koje će oni kontrolirati.

Bébé(s) (2010)

Jedinstven pogled na svijet i prve korake četiriju beba diljem svijeta. Zovu se Ponijao, Bayar, Mari i Hattie a žive u Namibiji, Mongoliji, Japanu i Sjedinjenim Državama. Dokumentarac dokazuje univerzalnost ljudskog iskustva: gdje god bile rođene i u kakvim god okolnostima, bebe se uvijek ponašaju kao – bebe. Približavajući nam četiri različite kultrure, autori su uspjeli uhvatiti i najdirljivije trenutke te pokazati kako su sve četiri bebe – univerzalno predivne.

40 Weeks (2014)

U ovom dokumentarcu kroz intervjue pratimo žene i njihove različite impresije o trudnoći iz tjedna u tjedan, sve do poroda. Trudnice različitih godišta, bračnog statusa, etničke pripadnosti, društvenog statusa i financijske pozadine sudjelovale su u bilježenju fizičkih promjena, odluka, odnosa s partnerima, obitelji i dinamike unutar društva. Film osnažuje žene prikazujući različite faze: prvu spoznaju o trudnoći, strah od spontanog pobačaja, amniocentezu, prerano rođenje i sam porod.

The Beginning of Life (2016)

Revolucionarni dokumentarac o trudnoći, porodu i prvim mjesecima života, sniman diljem osam zemalja. Donosi fascinantne nove znanstvene spoznaje ali i intiman uvid u važnost društvenog okruženja. Kako okolina i ispravni poticaji razvijaju ranu sigurnu privrženost te utječu na kognitivni, socijalni i emocionalni razvoj beba. Ovo je dokumentarac koji se definitivno mora pogledati.

Podijeli objavu