Odabir boja zidova za uređenje dječje sobe

Svi mi želimo svojoj dječici urediti pravo malo carstvo, baš kao iz filmova. No, važno je imati realnu percepciju, jer ako očekujete da će baš vaše dijete uvijek biti uredno i voljet će baš igračke u bojama koje vam se sviđaju, možete odmah odustati od vaše dječje sobe iz snova.
Osim samog izgleda, odabir boje sobe može bitno utjecati i na raspoloženje svih ukućana kada borave u toj sobi, pa prilikom odabira boje svakako treba i to uzeti u obzir.

Krenimo s ne-bojama:

Bijela boja, koja je potpuno neutralna ne mora nužno biti dosadna. Šarene ili pastelne naljepnice mogu i bijele zidove učiniti zabavnima i doprinijeti i vedrom i prekrasnom ambijentu.

Crna boja, iako ju roditelji uglavnom izbjegavaju prilikom uređenja dječje sobe, može biti i vrlo zabavna. Koristeći uljanu boju ili specijalnu boju koja zid pretvara u ploču na kojoj možete crtati kredom mogu dosadan zid pretvoriti u omiljeni dio dječje sobe. Mokra spužvica skida stara umjetnička djeca i djetetu pruža prostor za divan razvoj kreativnosti.

Siva boja, iako djeluje hladno, u kombinaciji s drvetom može unijeti pravu toplinu u dječju sobu, a šarene igračke neka unesu vedrinu u prostor.

Šarenilo:

Kod odabira boja važno je uzeti u obzir veličinu sobe i nijansu željene boje. Ako se odlučujete za jarke nijanse, poželjno je obojiti tek jedan zid, a ako planirate pastelnu boju zidova čak ni bojanje svih zidova neće učiniti sobu mračnijom i zatvoriti ju.

Žuta boja podiže raspoloženje i unijet će osjećaj sunčanog dana u sobu tijekom cijele godine. Odlična je u slučaju kada braća i sestre dijele sobe jer će se svidjeti i dečkima i curama.

Crvena boja može doista transformirati sobu, no s njom je važno biti vrlo oprezan kako ne biste dobili pomalo zastrašujuć i mračan efekt koji će učiniti da soba izgleda mnogo manja nego što doista jest.

Zelena boja odgovarat će sobama i dječaka i djevojčica ako se odlučite za pravu nijansu. Ova boja unosi dašak prirode u prostoriju i djetetu će omogućiti opušten i miran san, a istovremeno će potaknuti djetetovu kreativnost. Dodavanje naljepnica ili crteža na zeleni zid možete ju lako prilagoditi željama i potrebama djeteta.

Plava boja s godinama je postala gotovo jednako univerzalna neovisno o spolu djeteta, baš poput zelene. Osim toga, plava boja pozitivno djeluje na djetetov mozak pa je idealan odabir za sobu u kojoj dijete uči.

Prilikom kombiniranja boja budite vrlo oprezni i ako ste se odlučili za šarene zidove pobrinite se da namještaj bude jednostavnih ravnih linija i u neutralnima bojama.