Previše vremena provodite na poslu:Ovako to utječe na vašu obitelj

Zaposlena mama s bočicom

Novije doba donijelo je sa sobom i nešto drugačije radno vrijeme. Dok su prije roditelji uglavnom završavali s poslom do 14 ili 15 sati, danas je to prava rijetkost. Većina roditelja je sretna ako uspije izaći s posla prije 17 sati, vikendi se nerijetko rade, a ako radite u trgovini često ćete i praznike i nedjelje, prije rezervirane za obitelj, provoditi sa svojim kolegama u radnom okruženju.

Majke imaju tu sreću što barem tijekom korištenja porodiljnog dopusta imaju priliku za kvalitetno provođenje vremena s djetetom. Ono što se mijenja jest odlazak očeva na rodiljni dopust nakon navršenih djetetovih šest mjeseci koji polako postaje povremena praksa. No, uglavnom do toga dolazi kako bi si obitelji financijski olakšale ako otac ima manju plaću, nemajući prostora za luksuz da razmišljaju o potrebama djeteta.

Problem nije samo provođenje previše vremena na poslu, već i ponašanje nakon povratka s posla. Kada se obitelj u večernjim satima konačno nađe na okupu, nakon napornog radnog dana, često i prekovremenih sati, roditelji se nekako pokušaju iskupiti djeci za sve ono što propuštaju u njihovom odrastanju. Ovo se ponekad događa i potpuno nesvjesno i svakako nije dobar način postavljanja dobrih temelja u odrastanju djeteta. Ujedno je to i najveća greška koju roditelji rade.

Obitelj na okupu
Obitelj na okupu

Roditelji često kada dođu kući popuštaju djeci u njihovim željama i zahtjevima osjećajući krivnju zbog odsutnosti tijekom dana. Učite dijete od samog početka jednakim kriterijima, da bude odgovorno, ne popuštajte pred pritiskom jer djeca tada neće stvoriti osjećaj odgovornosti i dosljednosti.

Povremeno nagraditi dijete nije loše. No kupovati djetetovu ljubav skupim darovima prije ili kasnije odrazit će se na djetetovo ponašanje koje vam se sigurno neće svidjeti.

Umjesto potkupljivanja, važno je uspostaviti kvalitetan odnos s djetetom. Povjerenje, odgovornost, ali i uvijek dobrodošla doza dobre zabave svakako su dobri temelji. Nije najbolji izbor biti prestrog roditelj, jer ćete tada teško zadobiti djetetovo povjerenje. No, potpuno prijateljski pristup neće djetetu dati do znanja da neke granice ipak postoje.

Previše vremena provedenog na poslu kod većine roditelja izaziva grižnju savjesti i upravo zato pružaju djeci sve više i zahtijevaju od njih sve manje. Takav pristup je pogrešan i bez obzira na to što ste odsutni većinu dana, upravo zato morate ostatak koji vam preostaje za druženje s obitelji iskoristiti najbolje što možete!

Podijeli objavu