Trnoružica – nova predstava u Trešnji

Jednu od najpoznatijih bajki na svijetu, Trnoružicu, kazalište Trešnja donosi u adaptaciji Ivana Lea Leme, u kojoj saznajemo tko je bio mladić koji je Trnoružicu probudio iz stogodišnjeg sna.

Poznata klasična bajka, Trnoružica, u verzijama Charlesa Perraulta i braće Grimm došla je u domove i srca malih i velikih. U verziji kazališta Trešnja, koju je poetski dramatizirao i adaptirao Ivan Leo Lemo, sačuvani su glavni fabularni elementi priče, ali su izmaštane i neke nove epizode s nekim novim likovima. Predstava će premijerno biti prikazana 5. listopada 2018. godine.

Priču o Trnoružici, čiji će lik utjeloviti glumica Petra Kurtela, koreodramski će ispričati cvjetne vile, svaka nazvana po jednome cvijetu: Gladiola, Iris, Hortenzija, Amarilis, Alstromerija, Magnolija, Degenija i Ruža, te Pasiflora, vila koja zakomplicira priču.

„U svom lirskom prepričavanju ove bajke vilama sam dao veću ulogu. Nazvao sam ih po cvijeću koje štite i kojem daju miris jer cvijeće je simbol ljepote i savršenstva ovozemaljske kreacije. Svaki je cvijet ljubav, a znamo da, bez ljubavi, uvenuo bi svijet.“ (Ivan Leo Lemo)

Također, u ovoj verziji Trnoružice saznajemo i tko je zapravo bio mladić koji se probio kroz ružino trnje i probudio Trnoružicu poljupcem iz stogodišnjeg sna.

„Bajke su tu da nas podsjete na ono što što je trajna vrijednost, nepromjenjiva kroz stoljeća, kroz kulture i kroz živote. Ono što nam je arhetipsko, po tome se prepoznajemo, po tome suosjećamo, po tome upoznajemo sebe kao dio čovječanstva. Svaki je život bajka kada u njega ljubav dođe.“ (Ivan Leo Lemo)

Lik Trnoružice tumači glumica Petra Kurtela, Kruno Bakota je u ulozi ljubavi njezinog života, u ulogama cvjetnih vila su Ana Vučak Veljača, Dubravka Lelas, Aleksandra Naumov, Sanja Hrenar, Tena Jeić Gajski, Karla Brbić, Ivana Bakarić, Tamara Vrdoljak, Vanda Vujanić Šušnjar, a u ostalim ulogama nastupaju Krunoslav Klabučar, Daria Knez Rukavina, Luka Bulović, Silvio Mumelaš, Jure Radnić, Matija Čigir i Paško Vukasović.

Koreograf predstave je Leo Mujić, scenografkinja je Vesna Režić, kostime je osmislio Marko Marosiuk, skladatelj je Zvonimir Dusper, a rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec. Autor fotografija je Damil Kalogjera.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od šest godina, a može se pogledati u kazalištu Trešnja 6., 7., 13. i 14. listopada.

 Baletna radionica Trnoružica u Trešnji

Tematska baletna radionica Trnoružica u Trešnji, u suradnji s udrugom Mala plesna scena, održat će se za sve malene ljubitelje baleta i poznate klasične bajkeTrnoružica, 13. listopada u kazalištu Trešnja.

Polaznici će se upoznati s klasikom baletne literature, Trnoružicom, P. I. Čajkovskoga, a za upis na radionice nije potrebno predznanje.

Više o radionicama: http://bit.ly/balet_Trnoruzica.

Podijeli objavu