Poticanje razvoja: Ove stvari ne smijete raditi bebi!

Beba najviše treba vašu ljubav i nježnost
Beba najviše treba vašu ljubav i nježnost

Bez brige, nećemo vas dodatno plašiti, svaki novopečeni roditelj preplašen je i previše. No, neke stvari biste trebali znati i izbjegavati ih u brizi za svoju bebicu.

Ne ignorirajte bebu

Kada beba počne protestirati iza toga se nešto krije. Novorođenčad nije moguće razmaziti (tako tvrde stručnjaci) i već i male bebe su sposobne za komunikaciju s roditeljima, samo ih roditelji često ne razumiju. Prije izgovorenih prvih riječi bebe s okolinom komuniciraju izrazima lica i onim najranijim oblikom- mahanjem ručicama. Kako trudnice uspijevaju komunicirati tijekom trudnoće s bebicama, sasvim je sigurno da bebe uspostavljaju komunikaciju s vama i mnogo prije ste vi toga svjesni. Ignoriranje bebinog izražavanja na ovaj način zapravo kočite djetetov napredak u socijalnom smislu.

Maženje i ljubav
Maženje i ljubav

Ne puštajte bebu da se sama umiri

Kada beba plače i uznemirena je, ono što treba je vaš dodir i prisutnost. Puštanjem da plače kako bi se sama naučila umiriti ili čak uspavati zapravo nikako nije dobro za bebu. Naime, u ovoj fazi vrtoglavog razvoja mozga i živčanog sustava puštanje djeteta da plače za malu bebicu čini se poput mučenja. Psiholozi su potvrdili kako puštanje djeteta da plače kasnije može rezultirati nepoželjnim ponašanjima tijekom života. U idealnom svijetu, koliko god to nemoguće zvučalo, idealno bi bilo uopće ne dovesti dijete do plača. No, s obzirom na to da je to nemoguće važno je imati pravilan pristup uplakanoj bebici. Smiren i tih ton glasa, omiljena pjesmica i maženje u polumraku najbrže će umiriti nervoznu bebu.

Ne ostavljajte bebu samu-nikada i nigdje

Beba je uspostavila povezanost s mamom već u trbuhu, uz tatu se vezala nakon nekoliko tjedana i bebe osjećaju snažnu povezanost s vama. Ostavljajući ih same plašite ih i dovodite do pojave negativnih emocija koje se mogu odraziti i na kasnije ponašanje tijekom života. Neki smatraju kako djetetu treba dati priliku da se osamostali, no vrijeme za to nije dok je bebica još vrlo malena.

Pričekajte s osamostaljivanjem djeteta i pružite bebi toplinu i sigurnost, upravo to joj najviše treba kako bi izrasla u sretno dijete!