Kako potaknuti razvoj nedonoščadi?

Beba spava
Beba spava

Roditelji su često vrlo prestrašeni u prvim bebinim danima. Kada se radi o nedonoščadi strah je znatno veći. To maleno krhko stvorenje djeluje tako osjetljivo i svaki strah je opravdan. No, postoji nekoliko načina kako možete pomoći bebi, a istovremeno pokušati pobijediti strah.

Izbjegavajući svaki kontakt s osjetljivom bebicom zapravo uopće ne pomažete. Bebi treba vaša blizina, vaš miris i dodir. No, prije svega, važno je da naučite pomoći sebi.

Riješite se nelagode i straha koja je prisutna jer tek tada ćete moći biti opušteni u bebinoj blizini. Upravo smireni roditelj može pomoći svojoj bebici.

Iako je prijevremeno rođenim bebicama potreban mir, njega koju trebaju vrlo je slična onoj kao i kod sve druge novorođenčadi. Ta mrvica je ipak snažnija nego što vam se čini.

Važno je imati da umu da nedonošče sigurno neće pustiti iz bolnice prije nego liječnici ne budu sigurni da je sve u savršenom redu. A tada i vaša zabrinutost smije splasnuti.

Dodir kožom na kožu vrlo je važan
Dodir kožom na kožu vrlo je važan

Ono što možete učiniti za bebu jest pružiti joj mir i tišinu. Pozadinska buka radioprijemnika ili televizora, buka s ceste i slično mogu razdražiti bebu i učiniti ju nervoznom. Ako pustite tiho umirujuću glazbu, to sigurno neće štetiti, no pretjeranu buku bi trebalo izbjegavati.

Dodir kožom na kožu sve više se spominje kao vrlo važan čimbenik u razvoju bebe, stoga ga svakako prakticirajte sa svojom bebom. Štoviše, dojenje ne mora biti prepreka, bebu može i tata položiti na svoje tijelo i grijati bebu svojom toplinom. Tako će tata imati priliku zbližiti se s bebicom, a ona će istovremeno uživati u tatinoj toplini.

Bebi treba vaša blizina, vaš miris i dodir.

Osim dodira, mnogo je i drugih načina za stvoriti bliskost s bebom. Pričajte bebici nježnim i umirujućim tonom, pjevajte mu i uspostavljajte kontakt očima. Smiren i tih ton glasa vrlo su važni, jer previše glasnih podražaja iz okoline može biti prava trauma za prijevremeno rođenu bebu.

Male bebice se vrlo brzo umaraju, pa imajte razumijevanja za to. Ako beba postane razdražljiva, a sita je i presvučena, sigurno joj se spava.