Kada je vrijeme za puzanje i hodanje?

Teško je odrediti granicu kada je vrijeme za puzanje, a kada za hodanje. Neka djeca potpuno preskoče fazu puzanja i odmah ustanu na noge. Isto tako, nekim bebicama je i sjedenje vrlo dosadno, pa iako su vrlo čvrste i stabilne, rijetko ćete ih vidjeti da sjede.

Uz pomoć roditelja većina bebica moći će čvrsto stati na svoje nožice između šestog i desetog mjeseca starosti, no to ne mora značiti da će ubrzo i prohodati. Uglavnom mališani prohodaju do 15. mjeseca starosti. Dok curke prije izgovore prve riječi, kod prvih koraka prednjače dječaci.

Kada je dijete potrebno potaknuti na kretanje?

Iako se uvijek spominje kako bi dijete trebalo pustiti da samo odluči kada će napraviti prve korake ili započeti s puzanjem, čak i stručnjaci smatraju da nije loše poticati dijete na kretanje kada su svi djetetovi vršnjaci već započeli s prvim koracima, a vaše još uvijek ne pokazuje zanimanje za to. U suprotnom je potrebno dijete pustiti i dati mu dovoljno prostora.

Za prvi korak nije dovoljno da je dijete čvrsto i stabilno, već se i ono mora osjećati dovoljno sigurno da bi se pustilo.

Ako beba ni nakon 10. mjeseca ne pokazuje zanimanje za kretanje, savjetujemo vam da razgovarate s pedijatrom kako bi se utvrdilo postoje li određene zdravstvene prepreke ili je dijete samo malo nezainteresirano.

Kako dijete potaknuti na kretanje?

Plivanje i joga idealne su aktivnosti za razvoj djetetovih mišića ako primijetite da dijete nema dovoljno snage za prve korake.

Malene nožice

Stabilnost djeteta vrlo je važna za kretanje, stoga zaboravite na lijepe cipelice s likovima iz crtića ili papučice u obliku životinja. Ako to vremenski uvjeti dopuštaju, omogućite djetetu da hoda boso ili u čarapicama s protukliznom podlogom. Tako će moći osjetiti podlogu i mnogo lakše će prohodati.

Izbjegavajte korištenje hodalice, pojedini stručnjaci čak tvrde da svaki dan u hodalici odgađa prve korake za čak tri dana.

Umjesto da dijete bude u sjedalici ili hranilici dok vi pokušavate skuhati ručak ili čistiti, bolji izbor je dijete staviti u ograđeni vrtić. Dijete okruženo igračkama imat će mnogo poticaja za kretanje, za razliku od sjedalice gdje sve ima nadohvat ruke i kretanje nije potrebno.

Bebu redovito stavljajte na trbuh jer u tom položaju potiče se na rad ruke i gornji dio tijela, a kasnije i na puzanje.

Masaža poboljšava tonus mišića pa također može biti način kako bebu potaknuti na kretanje.

Različita perspektiva

Imajte razumijevanja jer bebu ne zanima hodanje da bi došla do vas ili najbližeg predmeta. Njoj je ovo sve novo i vrlo vjerojatno će izgubiti koncentraciju i volju za nastavkom kretanja ako naiđe na svoju igračku ili neku drugu zanimljivu „prepreku“ na putu.

Podijeli objavu