Znanost potvrđuje da grljenje smanjuje bol

Autor: Gordana Kolanović Roško

Roditelji se često nađu u situacijama kada bebe proživljavaju teška stanja koja im izazivaju bol i nelagodu: kolike, cijepljenje, neugodni pregledi… U jednom nedavnom istraživanju na tu temu sudjelovalo je osamdeset zdravih beba koje su bile tri dana stare te su prolazile proceduru pikanja u petu.

Znanstvenici su dali bebama četiri različite vrste olakšivača boli: zaslađenu vodu dok su bile na prematalici, izdojeno majčino mlijeko dok su bile na prematalici, zaslađenu vodu dok su bile u mačinu naručju te, konačno, dali su ih majkama da ih podoje.

Pomoću neinvazivne metode istraživači su bilježili tjelesne ekspresije beba i promjene u razini kisika u njihovim mozgovima. Te promjene ukazuju na reakcije na bol i reakcije na olakšavanje boli. Uglavnom, istraživanje je pokazalo da zagrljaj u kombinaciji s bilo kojom tekućinom ima najviše utjecaja na ublažavanje boli kod beba.

„Majčin zagrljaj, u kombinaciji s običnom glukozom ili dojenjem, polučio je najveći anestetski efekt. Puno je više pomogao bebama od samog davanja vode sa šećerom ili izdojenog mlijeka“, objasnio je voditelj istraživanja, liječnik Sergio Demarini.

Istraživanje je također pokazalo da mozak različito procesuira različite vrste olakšivača boli. Tako, primjerice, dojenje potiče veliku aktivnost u cerebralnom korteksu, što stvara pozitivne osjećaje koji mogu nadvladati osjećaj nelagode pa bebe gotovo da i ne pokazuju znakove boli dok ih se bocka.

Dakle, dojenje je genijalan način olakšavanja boli, ali ako majke nisu u mogućnosti dojiti, zagrljaji i maženje pokazali su se gotovo podjednako učinkovitima.

 

Podijeli objavu