Tajna odvikavanja od pelena

Autor: Gordana Kolanović Roško

Australka Tracey Fulwood postala je profesionalna savjetnica za roditeljstvo i trenerica za odvikavanje od pelena nakon iskustva s prvom kćerkom, kad je spoznala sve pogreške koje je radila. Na web-stranici  pottytraining.com.au ona dijeli svoja iskustva, a kako strani mediji pišu, „unijela je revoluciju u razumijevanje dječjih potreba i proces ‘rane intervencije’.“ U videu pomaže roditeljima shvatiti osnovne potrebe vlastita djeteta te otkriti njihove snažne strane, ali i slabosti, već u najranijem razdoblju, u dobi od godinu dana.

Fulwood objašnjava kako dijete izražena temperamenta nagovoriti na suradnju i izbjeći tantrume, ili kako osnažiti sramežljivo dijete i razviti mu psihološku otpornost.

Primjenom njezinih metoda navodno možete dijete odviknuti od pelena u samo nekoliko dana. U razgovoru za stranicu Kidspot, otkrila je pet najčešćih pogrešaka koje roditelji rade, a lako bi ih mogli izbjeći.

Odvikavanje u pelenama

Fulwood tvrdi da je učenje u pelenama najčešći razlog zbog kojega se cijeli proces znatno oduži. Istodobno odvikavanje od pelena i korištenje pelena nema smisla. Ona savjetuje roditeljima da odmah pređu na upotrebu gaćica kako bi djeca osjetila da su one mokre nakon nužde i povezala o čemu se radi.

Slušanje djece trebaju li ići na wc

Ne treba se oslanjati na djecu i njihovu procjenu trebaju li ići na wc, budući da je ipak u pitanju proces učenja. „Djeca nisu osposobljena dati ispravan odgovor na takva pitanja.“

Pričekajte dok dijete ne bude spremno

Postoji niz znakova koje roditelji mogu uočiti kada je njihovo dijete potpuno spremno za odvikavanje. Prva prigoda je kad dijete postane svjesno što radi, odnosno ako roditelje upozorava, prije ili nakon nužde, da mu treba presvlačenje. Ima i djece koja neće reagirati kada obave nuždu. Tada je potrebno pustiti ih, dok ne pokažu da su spremna.

Nikada ne treba podmićivati dijete da ide na wc

Podmićivanjem roditelji djeci predaju svu kontrolu. Uloga je roditelja postaviti jasne granice od samog početka. „Radije ponudite djetetu lošiju alternativu, ako ne ode na wc. Tada nemaju izbora“, napominje ona.

Prisiljavanje beba na uporabu wc-a

Djeca će pokazivati veći otpor ako roditelji cijeli proces predstave kao obvezu. Učenje treba biti zabavno, jer tada djeca lakše surađuju. Djeca idu na wc šest do osam puta na dan pa u tome, smatra savjetnica, trebaju maksimalno uživati.

Izvor: https://www.youtube.com/watch?time_continue=286&v=rwpCrlEIzM4

 

 

 

Podijeli objavu